W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa krewetkowa z grzybami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa krewetkowa z grzybami

Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) surowych krewetek (najlepiej tygrysich)
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • mała cebula
  • 3 i 1/2 szklanki azjatyckiego wywaru z kurczaka
  • 150 g grzybów shiitake
  • 2 czerwone świeże papryczki chilli
  • 2 limetki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki siekanej świeżej kolendry

Zupa krewetkowa z grzybami - Opis przyrządzania:

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie. Obieramy z główek i pancerzy, usuwamy z grzbietów czarne żyłki. Główki i skorupki wkładamy do garnka. Trawę cytrynową myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę na 3 części. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Trawę cytrynową, imbir i cebulę wkładamy do garnka z krewetkowymi skorupkami, dolewamy wywar. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Przelewamy przez gęste sitko do drugiego garnka. W międzyczasie czyścimy grzyby i kroimy je w cienkie plasterki (nóżki wyrzucamy). Papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Limetki szorujemy w gorącej wodzie. Z jednej wyciskamy sok, a drugą kroimy w cienkie plasterki. Do gotującego się wywaru wrzucamy grzyby, papryczki i krewetki. Gotujemy 2-3 minuty, aż krewetki staną się różowe. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limetki - zupa powinna być ostra i kwaśna. Podajemy posypaną siekaną kolendrą, z plasterkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zupa krewetkowa z grzybami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Zupa krewetkowa z grzybami przepisy:

  • Ostra zupa rybna z boczniakami
    Ostro-kwaśna zupa z tajskimi przyprawami, o świeżym smaku imbiru i limetki.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym
    Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.




Podziel się linkiem:


Komentarze: