Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Zupa z Gewurztraminerem - Opis przyrzÄ…dzania:
Żółtka wlewamy do żaroodpornej miski i bardzo starannie mieszamy - mikserem - ze śmietanką. Dolewamy wino i wywar i stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą - ma je być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy zupę na parze, często mieszając trzepaczką, aż będzie gorąca - nie może się jednak zagotować, bo żółtka się zetną. W tym czasie robimy grzanki: z kromek chleba odcinamy skórkę. Chleb kroimy w zgrabną kostkę. Na sporej patelni roztapiamy masło, wrzucamy kostki chleba i smażymy na rumiano, dość często mieszając. Gotową zupę doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Nalewamy w ogrzane talerze i podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zupa z Gewurztraminerem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska