W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z Gewurztraminerem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z Gewurztraminerem

Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 5 żółtek
  • szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
  • szklanka (1/4 litra) wina Gewurztraminer
  • 2 szklanki (1/2 litra) dobrego wywaru wołowego
  • 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 2 łyżki masła

Zupa z Gewurztraminerem - Opis przyrządzania:

Żółtka wlewamy do żaroodpornej miski i bardzo starannie mieszamy - mikserem - ze śmietanką. Dolewamy wino i wywar i stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą - ma je być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy zupę na parze, często mieszając trzepaczką, aż będzie gorąca - nie może się jednak zagotować, bo żółtka się zetną. W tym czasie robimy grzanki: z kromek chleba odcinamy skórkę. Chleb kroimy w zgrabną kostkę. Na sporej patelni roztapiamy masło, wrzucamy kostki chleba i smażymy na rumiano, dość często mieszając. Gotową zupę doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Nalewamy w ogrzane talerze i podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zupa z Gewurztraminerem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z Gewurztraminerem przepisy:

  • Polska zupa cebulowa przypkowska
    Prawdziwie staropolski przepis autorstwa pani Stefanii Przypkowskiej, pochodzący z książki "Łyżka za cholewą, a widelec na stole". Idealna zupa na obiad w mroźną niedzielę.
  • Zupa cytrynowa
    Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.
  • Szkocka zupa z porów
    Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...
  • Prowansalska zupa czosnkowa
    Postna, skromna zupa "przednówkowa" z południowej Francji. W dialekcie prowansalskim nazywa się aigo-boulido, czyli wrząca woda. Ale jest tam jeszcze parę składników, nie martwcie się.
  • Ziemniaczana zupa z serem
    Bardzo zimowa, bardzo rozgrzewająca zupa z miło chrupiącym dodatkiem orzechowo-selerowej salsy (czy jak tam by to nazwać...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: