W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z brokułów z kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z brokułów z kozim serem

Do tej kremowej, zimowej zupy możemy użyć dowolnego koziego sera - świetna jest z twarożkiem, bardziej wyrafinowana zaś z kozim camembertem. Możemy też pokroić twardy kozi ser w małą kostkę i wrzucić do zupy - też będzie pysznie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 główki brokułów (około kilogram)
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g koziego sera (dowolnego)
  • grzanki do podania (koniecznie!)

Zupa z brokułów z kozim serem - Opis przyrządzania:

Z główek brokułów odcinamy łodygi. Obieramy je z wierzchniej twardej skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. Różyczki brokułów też płuczemy i dzielimy na mniej więcej równe kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i łodygi brokułów i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy różyczki brokułów i smażymy jeszcze chwilę.
Wlewamy wywar i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy mniej więcej 10 minut, aż brokuły będą miękkie.
Zupę miksujemy - na mniej lub bardziej gładko, zależnie od upodobań - i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Kozi ser rozkruszamy lub kroimy w kostkę.
Zupę podgrzewamy, nalewamy do talerzy i od razu posypujemy serem. Podajemy z grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z brokułów z kozim serem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z brokułów z kozim serem przepisy:

  • Brokuły smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.
  • Brokuły zapiekane z cheddarem
    Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
  • Krem z brokułów z serem gruyere
    Miła zimowa zielona zupka z mrożonych brokułów - a w czasie, gdy w północnych krajach zamiera wegetacja, każdy zielony odcień na talerzu jest niczym promyk nadchodzącej wiosny... To poetycznie, a praktycznie - jeśli do zupy damy grzanki z serem, to mamy kompletny lunch.
  • Zielona zupa na przednówku Zielona zupa na przednówku
    Na przednówku - to nie znaczy, że zupa jest z pierwszych zielonych listków i trawek... Dla mnie przednówek to nadmiar wszelkich kapustnych, bolesne oczekiwanie na prawdziwe ogórki, rzodkiewki i młode marcheweczki. I tak zielona przednówkowa zupa to delikatny krem z kalafiora i brokułów, podawany z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Zaskakująco smaczna zupa.
  • Brik z pigwą i kozim serem
    Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: