W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żurawinowy sos winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Żurawinowy sos winegret

Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.

Kraj pochodzenia: Kanada/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2 duże sałaty

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • garść świeżych żurawin
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2-3 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego

Żurawinowy sos winegret - Opis przyrządzania:

Żurawiny przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Cebulkę siekamy.
Żurawiny i cebulkę wkładamy do blendera, dolewamy ocet i miód (na razie 2 łyżki), dodajemy trochę soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy, a gdy się wszystko ładnie zmiksuje, powoli (cały czas miksując) dolewamy olej.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i miodu, ewentualnie dodajemy ciut tego lub tamtego.
Gotowym sosem polewamy sałatę (na przykład z roszponki, czerwonej cykorii, jabłek i orzechów), a resztę trzymamy do następnego razu w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Żurawinowy sos winegret: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Żurawinowy sos winegret przepisy:

  • Świetny sos do cykorii
    Cytrusowo-miodowy winegret, rzeczywiście znakomity do lekko gorzkawych listków cykorii.
  • Dressing francuski
    Amerykańska wersja francuskiego sosu winegret.
  • Dressing z koziego twarożku
    Podobno jest już pełnia wiosny (choć kiedy wyglądam za zalane woda okno, to mam wątpliwości), a wraz z nią nadciąga czas na sałatę do każdego posiłku. Stary dobry winegret jest oczywiście nieoceniony, ale czasem dobrze zejść z utartego toru. Ten kwaskowaty, kremowy dressing znakomicie sprawdza się na liściach młodego szpinaku i sałaty, z dodatkiem cebulki dymki i cienkich plasterków rzodkiewki.
  • Vinaigrette z syropem klonowym
    Ostatnio mój najulubieńszy sos do sałaty - każdej, dodam. Świetnie pasuje do cykorii lub endywii, ale ze szpinakiem też jest świetny. Ze zwykłą sałatą znakomity. Z rukolą też. A ostatnio maczaliśmy w nim różyczki podgotowanych brokułów...
  • Sos ziołowy z anchois
    Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: