W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żurawiny z gruszką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Żurawiny z gruszką

Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g żurawin
  • 3 ładne gruszki
  • szklanka soku pomarańczowego
  • szklanka suszonych żurawin
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 50 g (mniej więcej 3 łyżki) kandyzowanego imbiru
  • duża szczypta mielonego kardamonu

Żurawiny z gruszką - Opis przyrządzania:

Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy, osuszamy i wrzucamy do sporego rondla.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do żurawin.
Do rondla wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy suszone żurawiny i cukier.
Imbir drobno siekamy i też wrzucamy do rondla, dodajemy kardamon.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Gotujemy sos przez jakiś kwadrans, aż żurawiny popękają i sos zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoika lub innego szklanego naczynia i studzimy.
Podajemy na zimno do pieczonego drobiu lub do zimnych mięs.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Żurawiny z gruszką: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Żurawiny z gruszką przepisy:

  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
  • Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną
    Dawno, dawno temu byłam na wielkim przyjęciu u Kanadyjczyków. Na główne danie pani domu zrobiła indyka, ale nie w całości, tylko w kawałkach. Kawałki były smażone, a potem zalane takim właśnie sosem, z żurawinami i śmietaną. Było to bardzo dobre (podane z ryżem i jakimiś jarzynami, ale nie pamiętam już, jakimi).
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Sos żurawinowy z syropem klonowym
    Słodko-kwaśny sos do pieczonego indyka, z delikatną pomarańczową nutą.
  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.


Podziel się linkiem:




Komentarze: