W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ananasowe tiramisu (prawie)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ananasowe tiramisu (prawie)

Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 3 jajka
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru plus 2 łyżki
  • mielony cynamon
  • kakao
  • świeży ananas

Ananasowe tiramisu (prawie) - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (tylko żółtą część) na drobnej tarce. Jajka starannie myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Dzielimy na białka i żółtka. Żółtka i 50 g cukru ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dodajemy skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki cynamonu, mieszamy, a potem - nadal mieszając - dodajemy mascarpone. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z kremem z mascarpone. Krem przekładamy do płaskiego naczynia, posypujemy przez sitko kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ananasowi obcinamy liście i podstawę. Stawiamy owoc pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę z góry na dół. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Kroimy ananas pionowo na 4 części, po czym wycinamy zdrewniały środek. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem w kawałki o grubości centymetra. Układamy kawałki ananasa pojedynczą warstwa na dużym żaroodpornym półmisku. Posypujemy resztą cukru i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy ananas lekko się przyrumieni, odwracamy kawałki na drugą stronę i przypiekamy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do 6 szklanych pucharków (kieliszków) wkładamy warstwami ananas i krem z mascarpone. Do chwili podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ananasowe tiramisu (prawie): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ananasowe tiramisu (prawie) przepisy:

  • Duża porcja tiramisu
    Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!
  • Tort z kremem z mascarpone
    Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.
  • Tiramisu z wiśniami
    Naprawdę bardzo pyszne (choć dość mocno alkoholowe) tiramisu z wiśniami i nalewką z tychże. Robiłam je wiele razy, bo co roku nastawiam wiśniówkę, a przecież nie będę wyrzucać zmacerowanych w alkoholu i cukrze owoców...
  • Deser z czarnych czereśni
    Jeśli trafią się nam w lipcu wielkie, czarne czereśnie, koniecznie zróbmy ten świetny, spowinowacony z tiramisu, deser.
  • Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym
    Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...




Podziel się linkiem:


Komentarze: