Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
Kraj pochodzenia: Austria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Austriacki sos chrzanowy (zimny) - Opis przyrzÄ…dzania:
Chrzan myjemy i obieramy. Ścieramy na drobnej tarce (uwaga na oczy i nos!) i mieszamy z łyżką octu z jabłek. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tej samej tarce. Polewamy resztą octu. Mieszamy razem chrzan, jabłko i musztardę. Dodajemy pół łyżeczki cukru i sól do smaku. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z chrzanem. I sos gotowy!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Austriacki sos chrzanowy (zimny): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |