Lżejsza wersja słynnej włoskiej potrawy melanzane alla parmigiana. Zapiekankę podajemy gorącą lub letnią, zależnie od nastroju i temperatury powietrza.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Plastry bakłażana solimy i smażymy na rumiano w kilku łyżkach rozgrzanej oliwy. Osączamy na papierowym ręczniku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, po czym układamy w nim na przemian bakłażany, cebulę i pomidory, posypując ziołami prowansalskimi.
Całość solimy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do godziny, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna