W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami

Lżejsza wersja słynnej włoskiej potrawy melanzane alla parmigiana. Zapiekankę podajemy gorącą lub letnią, zależnie od nastroju i temperatury powietrza.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory bakłażan (pokrojony na 12 plastrów)
  • 12 plasterków cebuli
  • 12 plastrów pomidora
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • zioła prowansalskie

Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Plastry bakłażana solimy i smażymy na rumiano w kilku łyżkach rozgrzanej oliwy. Osączamy na papierowym ręczniku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, po czym układamy w nim na przemian bakłażany, cebulę i pomidory, posypując ziołami prowansalskimi.
Całość solimy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do godziny, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bakłażany zapiekane z cebulą i pomidorami przepisy:

  • Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)
    Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.
  • Smażony bakłażan z serem
    Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
  • Bakłażany na ostro z anchois
    Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.
  • Kurczak z bakłażanami i oliwkami
    Kurczak pieczony-duszony ze śródziemnomorskimi warzywami i kikoma czarnymi oliwkami. Podajemy z ryżem, kuskusem, bułką lub - chyba najlepiej, choć nie tradycyjnie - z kremowym piure z ziemniaków.
  • Salsa z bakłażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).




Podziel się linkiem:


Komentarze: