W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Banany pieczone z rumem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Banany pieczone z rumem

Banany na ciepło to zupełnie inne owoce, niż te na surowo. Rozgrzewający zimowy deser.

Kraj pochodzenia: Ameryka Åšrodkowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzaÅ‚e banany
  • 4 strÄ…ki wanilii
  • 4 Å‚yżeczki ciemnego dobrego rumu

Banany pieczone z rumem - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nacinamy skórkę na bananach wzdłuż na całej długości tak, by było widać miąższ. Strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i wciskamy w miąższ bananów. Każdy nadziany wanilią banan zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny - skórka bananów powinna być czarna, a miąższ miękki. Wyjmujemy banany z piekarnika i odwijamy folię. Do środka wlewamy rum i podajemy po kwadransie, bo najlepsze są na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Banany pieczone z rumem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Banany pieczone z rumem przepisy:

  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Antylski deser bananowy
    Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.
  • Dżem z saÅ‚atki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Åšniadaniowa saÅ‚atka
    Nieprawdopodobnie zdrowe śniadanie. Już bez żadnych dodatków energii powinno nam wystarczyć do południa, ale Amerykanie lubią do takiej sałatki spożyć jeszcze kilka ciepłych placuszków...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: