W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Befsztyki z oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Befsztyki z oliwkami

Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej z szerszego końca
  • 20 czarnych oliwek z pestką
  • łyżka kaparów
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek

Befsztyki z oliwkami - Opis przyrządzania:

Z mięsa zdejmujemy resztki tłuszczu, odcinamy błony i ścięgna. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na 4 befsztyki. Plastry mięsa układamy w płaskim szklanym naczyniu. Ostrym nożem odcinamy oliwki od pestek i siekamy wraz z kaparami i listkami tymianku. Mieszamy z 3 łyżkami oliwy oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Marynatą polewamy mięso. Odstawiamy befsztyki na pół godziny w chłodne miejsce - w tym czasie raz czy dwa mięso przewracamy. Grillową patelnię stawiamy na dużym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, kładziemy osączone z marynaty mięso i pieczemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od upodobań w kwestii krwistości befsztyków. W tym czasie podgrzewamy marynatę na małej patelence, aż będzie bardzo gorąca. Gotowe befsztyki przekładamy na ogrzane talerze, lekko solimy i polewamy marynatą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Befsztyki z oliwkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Befsztyki z oliwkami przepisy:

  • Befsztyki z sosem musztardowym
    "Męskie" danie. Frytki są tu idealnie na miejscu, choć i piure nieźle się nada (pysznie miesza się z sosem). Jeszcze jakaś sałata - na przykład z młodych listków szpinaku...
  • Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli
    Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.
  • Tajska sałatka z wołowiną
    Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.
  • Polędwica smażona z sezamem
    Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!
  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!




Podziel się linkiem:


Komentarze: