Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1 tort (12 porcji)
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Biszkopt klasyczny - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 26 cm.
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładki i gęsty kogel-mogel (cukier powinien się rozpuścić).
Mieszamy delikatnie żółtka i białka, używając do tego celu sporej metalowej łyżki. Trzeba to naprawdę robić delikatnie, choć starannie, bo od tego zależy, czy biszkopt ładnie wyrośnie. Nie mieszamy zatem w kółko, ale podbieramy żółtka łyżką od spodu i wykładamy na białka, po czym przecinamy jakby białka przez środek - to brzmi dziwnie, ale trzeba spróbować. Nie oczekujmy, że białka z żółtkami wymieszają się natychmiast - trzeba podbierać i przecinać, a wszystko będzie dobrze :-)
Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski i - nadal podbierając i przecinając - dodajemy je po łyżce do masy jajecznej.
Kiedy wszystko będzie idealnie (i subtelnie) wymieszane na gładkie i puszyste ciasto, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, nie otwierając drzwiczek, przez 30 minut. Pod koniec pieczenia zaglądamy i jeśli ciasto nazbyt się rumieni, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Sprawdzamy ciasto patyczkiem, i jeśli wyjdzie on z ciasta suchy, biszkopt wyjmujemy.
Studzimy ciasto na kratce, zdejmujemy obręcz tortownicy i kroimy ciasto poziomo na 3 krążki. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Biszkopt klasyczny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |