Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bliskowschodnia zupa z bobu - Opis przyrzÄ…dzania:
Bób obieramy z jasnozielonej skórki. Ziemniaki i marchewki skrobiemy i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Seler myjemy, obieramy z wąsów i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy nasiona kolendry i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodajemy bób, ziemniaki i marchewkę. Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy. Gotujemy zupę przez 25 minut. Kolendrę i bazylię płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Harissę mieszamy z łyżką oliwy. Gotową zupę posypujemy ziołami, zaś harissę stawiamy na stole w miseczce, żeby każdy mógł sobie zupę doprawić zgodnie ze swą wytrzymałością i upodobaniami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bliskowschodnia zupa z bobu: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |