W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bliskowschodnia zupa z bobu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Bliskowschodnia zupa z bobu

Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) świeżego bobu
  • 500 g (1/2 kg) młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 10 gałązek świeżej kolendry
  • gałązka bazylii
  • 2 łyżki harissy

Bliskowschodnia zupa z bobu - Opis przyrządzania:

Bób obieramy z jasnozielonej skórki. Ziemniaki i marchewki skrobiemy i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Seler myjemy, obieramy z wąsów i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy nasiona kolendry i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodajemy bób, ziemniaki i marchewkę. Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy. Gotujemy zupę przez 25 minut. Kolendrę i bazylię płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Harissę mieszamy z łyżką oliwy. Gotową zupę posypujemy ziołami, zaś harissę stawiamy na stole w miseczce, żeby każdy mógł sobie zupę doprawić zgodnie ze swą wytrzymałością i upodobaniami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bliskowschodnia zupa z bobu: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bliskowschodnia zupa z bobu przepisy:

  • Harira (marokańska zupa na Ramadan)
    Byłam ostatnio z przyjaciółką w znakomitej brukselskiej restauracji marokańskiej La Kasbah. Jadłam tam klasyczną, niesłychanie smaczną zupę z suszonych roślin strączkowych - harirę. Ponoć tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami. Mocno ją sobie przyostrzyłam harissą... Coś wspaniałego!
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Włoska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
  • Piure z bobu po egipsku (bessara)
    To piure w Egipcie często robi się z bobu suszonego. Ale świeży też jest pyszny.
  • Zupa z bobu z miętą
    Prowansalska odmiana minestrone - masa gotowanych warzyw w pachnącym miętą bulionie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: