W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bób z sherry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Bób z sherry

Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 średnie słodkie cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3/4 kg (750 g) bobu
  • 10 łyżek półwytrawnego sherry
  • natka pietruszki

Bób z sherry - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Dorzucamy ziarna bobu (jeśli ktoś ma czas, może obrać bób ze skórki, ale nie jest to konieczne), dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i dusimy bób 5 minut. Dolewamy sherry, dodajemy trochę siekanej natki i dusimy warzywa dalsze 5 minut, aż bób będzie miękki. Ewentualnie solimy jeszcze do smaku i podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bób z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bób z sherry przepisy:

  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Focaccia z bobem
    Bardzo oryginalny przepis - mam nadzieję, że udany, bo sama jeszcze nie próbowałam. Gdyby ktoś zechciał ją upiec, to błagam o komentarz!
  • Piure z bobu po egipsku (bessara)
    To piure w Egipcie często robi się z bobu suszonego. Ale świeży też jest pyszny.
  • Risotto z bobem i boczkiem
    Wiejskie, sycące risotto z plasterkami chrupkiego boczku na wierzchu - zarówno dla smaku, jak i dla ozdoby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: