W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brokuły z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Brokuły z orzechami

Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 600 g brokułów
  • pęczek bazylii
  • 50 g parmezanu

Brokuły z orzechami - Opis przyrządzania:

Orzechy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy w spokoju, aż wystygną. Odcedzamy i zdejmujemy cienką, gorzkawą skórkę. Kilka orzechów odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do malaksera. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki, odcinając grubą łodygę. Różyczki płuczemy na sicie i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brokuły i gotujemy 5-10 minut - tak, żeby były al dente. W międzyczasie płuczemy bazylię, obrywamy listki i wrzucamy je do malaksera. Parmezan kroimy w kawałki i też wrzucamy do malaksera. Miksujemy wszystko razem, aż składniki będą dobrze pposiekane. Dolewamy łyżkę wody (z garnka, w którym gotują się brokuły) i miksujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję pesto. Dodajemy sporo pieprzu i ewentualnie nieco soli do smaku. Ugotowane brokuły odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą. Starannie osączamy i polewamy sosem. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brokuły z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: