W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brokuły z sezamem

Dodatek

Brokuły z sezamem

Doskonały sposób na brokuły - pasują do białego mięsa i ryby, a ja tam lubię je po prostu jako małe, wegetariańskie danko.

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg brokułów
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • kawałek świeżego imbiru (około 5 cm)

Brokuły z sezamem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki (grubą łodygę wyrzucamy) i starannie płuczemy pod strumieniem zimnej wody. KIedy woda się zagotuje, wrzucamy brokuły do garnka i gotujemy 4-5 minut - powinny być twardawe. Odcedzamy na sicie. Sezam podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy na złoto, po czym zdejmujemy z patelni. Do czosnkowej oliwy dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i olej sezamowy. Imbir obieramy i kroimy w kawałki. Wyciskamy w prasce do czosnku prosto na patelnię. Sos na patelni podgrzewamy do wrzenia i wrzucamy brokuły. Gotujemy chwilę, tyle tylko, by brokuły się zagrzały, po czym przekładamy na ogrzany talerz i posypujemy sezamem i smażonym czosnkiem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brokuły z sezamem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: