W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka w śmietanie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Brukselka w śmietanie

Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg drobnej brukselki
  • 2 łyżki masła
  • garść orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego 1/2 szklanki gęstej kremowej śmietanki
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Brukselka w śmietanie - Opis przyrządzania:

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy u podstawy. Płuczemy, osuszamy i każdą kroimy pionowo na pół. Na dużej ciężkiej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy je na złoto - pilnujemy, bo nic tak się nie przypala, jak one właśnie. Złote odkładamy na bok, a na tę samą patelnię dokładamy drugą łyżkę masła i porządnie rozgrzewamy. Wrzucamy brukselkę. Smażymy kilka minut, mieszając, aż kapustki pokryją się masłem. Wlewamy wywar, patelnię przykrywamy i dusimy brukselkę, aż zmięknie, ale musi być al dente! Dolewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia, po czym wsypujemy połowę orzeszków piniowych i posiekany szczypiorek. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Przekładamy brukselkę do ładnej miski i posypujemy resztą orzeszków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Brukselka w śmietanie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Brukselka w śmietanie przepisy:

  • Brukselka z orzeszkami piniowymi
    Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Brukselka z orzechami laskowymi
    Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.
  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!




Podziel się linkiem:


Komentarze: