W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Calissons z Aix-en-Provence

Deser

Calissons z Aix-en-Provence

Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g obranych migdałów
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • papier ryżowy
  • 3 białka
  • 300 g cukru

Calissons z Aix-en-Provence - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 125 stopni.
Osączoną z syropu skórkę, migdały i miód wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę.
Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia, a potem papierem ryżowym. Na papierze ryżowym rozsmarowujemy masę migdałowo-pomarańczową - powinna mieć grubość 1 cm.
Białka ubijamy z cukrem na gęstą masę i rozsmarowujemy na masie migdałowo-pomarańczowej.
Wstawiamy blachę do piekarnika na kilka minut, aż białko na wierzchu obeschnie, ale się nie zarumieni.
Odstawiamy calissons do wystygnięcia, po czym kroimy ostrym, zamoczonym w gorącej wodzie nożem na kawałeczki w kształcie wydłużonych rombów.
Przechowujemy w szczelnym pudełku, przekładając każdą warstwę papierem do pieczenia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Calissons z Aix-en-Provence: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: