Ostatnio odżywiam się głównie surową rybą: a to sushi, to sashimi, a przede wszystkim carpaccio lub tatar... Takie carpaccio jest pyszne, lekkie i zdrowe, tylko ryba musi być naprawdę bardzo świeża.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Carpaccio z łososia - Opis przyrządzania:
Rukolę myjemy i starannie osączamy w ściereczce. Parmezan tniemy bardzo ostrym nożem (lub obieraczką do warzyw) na cieniutkie płatki. Łososia myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybę w możliwie cienkie plasterki - bardzo ładnie pewnie nam nie wyjdzie, ale nie ma to dużego znaczenia (patrz zdjęcie - plasterki nie były zbyt zgrabne, a wszystko ładnie wygląda...). Rozkładamy plasterki łososia pojedynczą warstwą na 4 talerzach i lekko solimy. Każdą porcję posypujemy szarymi krewetkami (nie jest to konieczne, ale bardzo smaczne). Na środku kładziemy stosik listków rukoli. Posypujemy płatkami parmezanu, skrapiamy dobrą oliwą i octem balsamico. Oprószamy pieprzem z młynka i podajemy z chlebkiem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Carpaccio z łososia: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska