W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Carpaccio z łososia z pesto

Przystawka

Carpaccio z łososia z pesto

Lekki letni lunch lub przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Pesto najlepiej zrobić samemu (Klasyczne pesto), ale w ostateczności może być gotowe. Do carpaccio dajemy świeżą bagietkę lub cieniutkie grzanki, jeśli wymaga tego okazja.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • pęczek rukoli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pesto
  • 400 g bardzo świeżego łososia (filet)
  • 50 g parmezanu w kawałku

Carpaccio z łososia z pesto - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimna woda i obieramy ze skórki. Kroimy każdy horyzontalnie na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę.
Rukolę myjemy i osuszamy. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę grubo siekamy.
Mieszamy razem pomidory, posiekaną rukolę, 2 łyżki oliwy i pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i rozkładamy na 4 talerzach.
Łososia myjemy i osuszamy, po czym kroimy w możliwie cienkie plasterki. Układamy plasterki na talerzach i ozdabiamy resztą rukoli.
Parmezan kroimy na cieniutkie płatki (nożykiem do obierania warzyw), którymi posypujemy łososia.
Skrapiamy lekko oliwą, oprószamy pieprzem z młynka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Carpaccio z łososia z pesto: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: