W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka

Pożywna zupa, szczególnie lubiana przez dzieci. Jest także ekonomiczna - pozwala nam wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • kostka bulionowa
  • przyprawa "pięć smaków"
  • mąka kukurydziana
  • 3 cebulki dymki
  • 100-150 g gotowanego lub pieczonego kurczaka
  • jajko
  • olej sezamowy

Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka - Opis przyrządzania:

Puszkę kukurydzy odsączamy na sicie, wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy chwilę, aż część ziaren przybierze postać piure. Resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka obieramy z kości i skóry. Mięso drobno kroimy. Dymkę czyścimy, myjemy i drobno siekamy. Zmiksowaną kukurudzę wrzucamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy rozkruszoną kostkę bulionu z kurczaka. Wsypujemy pół łyżeczki chińskiej przyprawy "pięć smaków", mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy do zagotowania. Łyżkę mąki kukurydzianej mieszamy z łyżką wody na gładką pastę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone mięso z kurczaka i 3/4 siekanej dymki. Spore jajko ubijamy widelcem w kubeczku. Kiedy zupa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i wolno, cienkim strumyczkiem wlewamy roztrzepane jajko. Jajko zetnie się w cienkie strzępki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy resztą dymki i polewamy niedużą ilością oleju sezamowego.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka przepisy:

  • Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem
    Zupa chińskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych - czyli jak zmyślnie wykorzystać to, co akurat jest pod ręką. Uwaga - świetny sposób na łagodne wprowadzanie zachowawczych kulinarnie dzieci w wielki świat kuchni narodowych!
  • Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Zupa cytrynowa
    Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.
  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...




Podziel się linkiem:


Komentarze: