W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik ogórkowy z miętą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik ogórkowy z miętą

Chłodnik z gotowanych ogórków ze świeżą miętą. Możemy poprzedniego dnia zrobić miętowe kostki lodu - foremki do lodu napełniamy wodą, wkładamy małe listki świeżej mięty, zamrażamy - i wrzucić do każdej miseczki. Będzie smacznie i elegancko.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże sałatkowe ogórki
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (lub odtłuszczonego z kurczaka)
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (do podania)

Chłodnik ogórkowy z miętą - Opis przyrządzania:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usuwamy pestki. Ogórki siekamy w kostkę. 6 łyżek ogórkowych kostek odkładamy do lodówki (posypiemy nimi potem porcje zupy). Z pęczka świeżej mięty obrywamy listki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy resztę ogórkowych kostek i smażymy na średnim ogniu, aż ogórek zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek, mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy ogórki na maleńkim ogniu, aż będą zupełnie miękkie, czyli jakieś 5 minut. Patelnię odkrywamy, zwiększamy ogień i wlewamy wino. Gotujemy chwilę, po czym wlewamy wywar. Zagotowujemy, wrzucamy listki mięty i garnek zdejmujemy z ognia. Zupę studzimy. Chłodną zupę miksujemy w blenderze lub malakserze, aż będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bardzo zimną, w miseczkach. Każdą porcję posypujemy ogórkiem i kłądziemy łyżke gęstej kwaśnej śmietany.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Chłodnik ogórkowy z miętą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chłodnik ogórkowy z miętą przepisy:

  • Chłodnik szczawiowy
    Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: *!*3652*!*) i małymi grzankami (*!*1683*!* lub *!*1975*!*).
  • Mój domowy chłodnik Mój domowy chłodnik
    Dokładnie tak, jak mówi tytuł - taki chłodnik zazwyczaj jada się u nas w domu, w wersji wegetariańskiej, bez cielęciny i szyjek rakowych. Bardzo dobry.
  • Chłodnik z awokado z łososiem
    Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.
  • Chłodnik jabłkowy z curry Chłodnik jabłkowy z curry
    A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: