W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z jabłek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z jabłek

Bardzo udany chutney z miłym posmakiem imbirowo-cytrynowym. Świetny do rozmaitych curry.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mieszanych jabłek (jakie mamy pod ręką)
  • ostra czerwona papryczka
  • kawałek imbiru o długości 3 cm
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • 150 g cukru
  • 150 ml octu z cydru
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 2 goździki
  • laska cynamonu

Chutney z jabłek - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w plasterki. Papryczkę pozbawiamy ogonka i nasion, myjemy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie paski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier wsypujemy do garnka i dolewamy ocet. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. W międzyczasie na małej patelence prażymy ziarenka kolendry i kardamonu, aż zaczną podskakiwać i ładnie pachnieć. Dodajemy do syropu, wrzucamy też goździki i cynamon. Dodajemy jabłka, papryczkę, imbir, skórkę z cytryny i czosnek. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu prosto z młynka. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez mniej więcej pół godziny - chutney powinien mieć konsystencję dżemu. Wyławiamy goździki (jeśli się uda) i przelewamy chutney do wysterylizowanych słoików. Zakręcamy, odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Chutney odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z jabłek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chutney z jabłek przepisy:

  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Chutney z ananasa
    Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.
  • Chutney z bakłażana i dyni Chutney z bakłażana i dyni
    Jesień - czas przetworów. Akurat przypadkiem trafiłam na ten przepis w ostatnim numerze Food and Travel i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Chutney wygląda bardzo przyjemnie, ale czy jest równie dobry, okaże się dopiero za miesiąc (smaki muszą się przegryźć).
  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.




Podziel się linkiem:


Komentarze: