W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałata z dorszem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałata z dorszem

Zdrowa sałata z lekko podsmażoną rybką w cytrusowej marynacie. Jeśli akurat musimy bardzo poprawić swoje samopoczucie, dorsza nie smażymy, a podgotowujemy w marynacie - wówczas śmiało możemy powiedzieć, że odżywiliśmy się zdrowo i niskokalorycznie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • cytryna
  • limetka
  • 500 g filetu z dorsza bez skóry
  • łyżka różowego pieprzu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • łyżka płynnego miodu
  • torba mieszanych listków sałaty
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych

Ciepła sałata z dorszem - Opis przyrządzania:

Pomarańczę, cytrynę i limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z każdego owocu ścinamy cienko kawałek skórki (powiedzmy z 1/4 powierzchni), bez białego albedo, i kroimy w cieniutkie paseczki. Wyciskamy sok ze wszystkich cytrusów.
Rybę myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości i kroimy w paski. Wkładamy je do miski, polewamy sokiem z cytrusów, dodajemy skórkę, pieprz, sos sojowy i miód. Starannie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Sałatę rozdzielamy między 4 talerze.
Dorsza odcedzamy z marynaty. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy oba rodzaje oleju, wkładamy rybę i smażymy, aż zacznie lekko się rumienić. Zdejmujemy z patelni i układamy na sałacie. Na patelnię wlewamy marynatę i zagotowujemy. Redukujemy, aż trochę zgęstnieje, po czym polewamy rybę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ciepła sałata z dorszem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: