W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Clafoutis z renet

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Clafoutis z renet

Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg zÅ‚otych renet
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • 150 g cukru
  • 300 ml peÅ‚nego mleka
  • 50 g gÅ‚adkiej mÄ…ki kukurydzianej (ryżowej)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 Å‚yżki kremowej Å›mietanki
  • masÅ‚o do smarowania formy
  • cukier puder do posypania

Clafoutis z renet - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grubą kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Posypujemy 2 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż jabłka lekko się skarmelizują. Mleko podgrzewamy w rondelku. Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody. Dodajemy resztę cukru, jajka i żółtka i starannie mieszamy. Powoli dolewamy gorące mleko, cały czas mieszając, potem dodajemy śmietankę. Żaroodporną formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy w formie skarmelizowane jabłka i zalewamy je ciastem. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny czyli 30 minut. Clafoutis podajemy na ciepło-letnio, posypane cukrem pudrem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Clafoutis z renet: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Clafoutis z renet przepisy:

  • Clafoutis Clafoutis
    Klasyczna owocowa zapiekanka francuska - z czereśni nie usuwamy pestek, gdyż ich migdałowy aromat dodaje smaku. Jeśli jednak boimy się o swoje uzębienie, lepiej pestki wydłubać!
  • Serowe clafoutis z letnich warzyw
    Cukinie i bakłażany zapiekane w lekkim cieście z dodatkiem świetnego normandzkiego sera *!*5007*!*. Znakomite danie dla wegetarian, zwłaszcza jeśli podamy zapiekankę z michą mieszanej sałaty i może jeszcze jakimś warzywnym (!) dodatkiem - na przykład zapiekanymi pomidorami (*!*2262*!*).
  • Smażone maÅ›lane jabÅ‚uszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.
  • JabÅ‚ka karmelowe
    Jesienny, ciepły deser. Skarmelizowane jabłka podajemy same lub z kulką lodów waniliowych.
  • Domowy budyÅ„ z jabÅ‚kami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: