W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Confit z kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Confit z kaczki

Jedna z najstarszych - i najsmaczniejszych - metod konserwowania mięsa. Szczegółowe przepisy w WGK "O kaczce w zastosowaniu nietypowym".

Kraj pochodzenia: Francja Południowo-Zachodnia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 5 łyżek morskiej soli
  • 4 kacze udka
  • ząbek czosnku
  • 500 g (1/2 kg) gęsiego lub wieprzowego smalcu (ewentualnie trochę więcej).

Confit z kaczki - Opis przyrządzania:

Liście laurowe i suszony tymianek mielimy na proszek w młynku do kawy. MIeszamy dokładnie z solą i dzielimy tę mieszankę na pół. Jedną połowę wysypujemy na szklany półmisek. Kacze udka nacieramy posiekanym ząbkiem czosnku i układamy skórą do dołu na półmisku z solą. Posypujemy drugą częścią mieszanki. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po czym udka odwracamy i znów zostawiamy w lodówce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie sól powinna się rozpuścić. Teraz nagrzewamy piekarnik do 150°C. Udka płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. W garnku, który można wstawić do piekarnika (typu Le Creuset) roztapiamy gęsi lub wieprzowy tłuszcz. Do gorącego tłuszczu wkładamy kacze nogi – tłuszcz musi sięgać ponad nie, więc ewentualnie dokładamy go jeszcze trochę. Gdy mięso się już zagrzeje, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na półtorej godziny. Sprawdzamy, czy udka są już miękkie, wbijając patyczek w najgrubszą część kaczej nogi. Jeśli wejdzie gładko, to confit jest gotowy, jeśli nie to zostawiamy w piecu aż do skutku. Miękkie mięso wyjmujemy i układamy w kamionce lub plastikowym pojemniku. Zalewamy przecedzonym przez sitko tłuszczem, starając się nie wlać mięsnego sosu z dna garnka. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Confit z kaczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Confit z kaczki przepisy:

  • Solona pierś kaczki
    Doskonała, bardzo oryginalna i elegancka przystawka na szczególne okazje. A przy tym narobić się specjalnie nie trzeba, co też jest miłe...
  • Pieczony kurczak z cytryną
    Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
  • Udka z kury w musztardowej glazurze
    "Kurczak, który przykleja się do palców" to popularne danie w krajach anglosaskich. Lubią je dzieci mniejsze, większe i zupełnie dorosłe. Sztućce są zupełnie zbędne, gdyż takiego kurczaka najwygodniej jeść palcami, oblizując je z lepkiego sosu. Możemy oczywiście upiec kawałki kurczaka na grillu ogrodowym, trzeba tylko uważać, żeby mięso dopiekło się do samej kości, a nie przypaliło z wierzchu.
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Grecki kurczak z cytryną i tymiankiem
    Oczywiście można takie udka upiec na grillu, ale to może, jak się ociepli...




Podziel się linkiem:


Komentarze: