W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cynamonowe gwiazdki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Cynamonowe gwiazdki

Makaronikowe ciasteczka migdałowo-cynamonowe, pokryte warstewką przypieczonej bezy. Jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo zachęcająco (zwłaszcza, że przy przedświątecznym pieczeniu zawsze zostają jakieś białka).

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji:

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g migdałów
  • 3 surowe białka
  • 250 g cukru pudru plus trochę do wałkowania
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka brązowego rumu
  • torebka cukru waniliowego

Cynamonowe gwiazdki - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni (to nie pomyłka - ciasteczka mają się bardziej suszyć, niż piec). Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Migdały mielimy w skórkach na drobniutki proszek. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Cukier puder przesiewamy i po trochu dodajemy do białek, cały czas ubijając. Odkładamy na bok pół szklanki białek z cukrem. Do reszty białek dodajemy migdały, cynamon, rum i cukier waniliowy. Mieszamy, aż powstanie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na grubość pół centymetra. Wycinamy gwiazdeczki i przekładamy je na blachę. Każde ciasteczko smarujemy odłożonymi białkami z cukrem, po czym wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Ciasteczka powinny obeschnąć, a białka na wierzchu zapiec się w bezę. Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Cynamonowe gwiazdki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cynamonowe gwiazdki przepisy:

  • Makaroniki grysikowe
    Bardzo miłe makaroniki, z dodatkiem grysiku i siekanych migdałów. Świąteczne!
  • Gofry cynamonowe
    Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
  • Kruche ciasto cynamonowe
    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.
  • Cynamonowe parfait
    Elegancki mrożony deser, delikatnie przyprawiony cynamonem. Możemy go podawać z rozmaitymi jesiennymi owocami, a już naprawdę doskonałym dodatkiem będą suszone śliwki w czerwonym winie.
  • Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe
    Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!




Podziel się linkiem:


Komentarze: