W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekoladki z bakaliami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Czekoladki z bakaliami

Te bardzo popularne we Francji i Belgii czekoladki są niezwykle proste w wykonaniu. Za to zawsze robią wielkie wrażenie na - że się tak wyrażę - konsumentach.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 30-40 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) dobrej gorzkiej czekolady
  • 150 g różnych bakalii (siekanych orzechów i migdałów
  • rodzynek
  • suszonych owoców)

Czekoladki z bakaliami - Opis przyrzÄ…dzania:

2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenie i wstawiamy do zamrażalnika lub przynajmniej do lodówki. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Na przygotowane blachy nalewamy porcje płynnej czekolady - około 1/2 łyżki stołowej na każdą czekoladkę. Zostawiamy kilka centymetrów wolnej przestrzeni między czekoladkami, gdyż jeszcze się trochę rozleją. Posypujemy bakaliami - orzechami, migdałami, pistacjami, rodzynkami, suszonymi żurawinami i tym, czym nam serce dyktuje. Czekoladki wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika lub na nieco dłużej do lodówki. Kiedy zupełnie zastygną i czekolada będzie twarda, czekoladki są gotowe. Przechowujemy je w pudełku, w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, gdyż czekolada zbieleje).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekoladki z bakaliami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czekoladki z bakaliami przepisy:

  • Orzechowe czekoladki
    Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.
  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.
  • Mus czekoladowo-pomaraÅ„czowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • CiepÅ‚a tarta czekoladowa
    Niedzielny deser dla wielbicieli czekolady. Szczytem rozpusty byłaby jeszcze kulka orzechowych lodów, kusząco roztapiających się w cieple tarty...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: