W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Egzotyczne confit z cebuli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Egzotyczne confit z cebuli

Ciekawie przyprawiony popularny we Francji i Belgii dodatek do foie gras i pasztetów. Naprawdę bardzo smaczny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) cebuli
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki jasnych rodzynek
  • sok z połowy cytryny

Egzotyczne confit z cebuli - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka - czyli najpierw wzdłuż na pół, a potem też wzdłuż na plasterki. Wkładamy cebulę do garnka i dodajemy 3 łyżki oliwy i 1/2 szklanki wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy cebulę przez 1/2 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy imbir, kmin, rodzynki i sok z cytryny, mieszamy i dusimy kolejne 1/2 godziny. Jeśli po tym czasie jest jeszcze sporo płynu (mało prawdopodobne, ale zdarzyć się może), zwiększamy ogień i odparowujemy, cały czas mieszając. Gotową cebulę studzimy i podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Egzotyczne confit z cebuli: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Egzotyczne confit z cebuli przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: