W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fondue alpejskie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Fondue alpejskie

Proste fondue z dwu rodzajów sera. Pamiętajmy, by popijać bądź to białym winem (szwajcarskim lub sabaudzkim), bądź gorącą herbatą, gdyż oba te trunki ułatwiają trawienie. A fondue do lekkostrawnych nie należy...

Kraj pochodzenia: Szwajcaria/Francja - Sabaudia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 1/2 kg sera beaufort
  • 1/2 kg ementalera
  • Å‚yżka drobnej mÄ…czki kukurydzianej (lub ryżowej)
  • 2 Å‚yżki kirszu
  • zÄ…bek czosnku
  • 600 ml wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 2 Å›wieże bagietki
  • kawaÅ‚ek żytniego chleba
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Fondue alpejskie - Opis przyrzÄ…dzania:

Oba rodzaje sera ścieramy na grubej tarce. Mączkę kukurydzianą (lub ryżową) mieszamy z kirszem. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Garnek do fondue nacieramy przekrojonym czosnkiem. Wlewamy wino i stawiamy garnek na średnim ogniu. Kiedy wino zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i po trochu wsypujemy starty ser, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ser się rozpuści, dodajemy mączkę z kirszem i starannie mieszamy. Podgrzewamy, nadal mieszając, fondue przez kilka minut, aż masa zacznie "bąbelkować" i będzie głądka i jednolita. Doprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Bagietki i chleb kroimy w kostki średniej wielkości tak, by na każdej był kawałek skórki. Garnek z fondue stawiamy na stole na podgrzewaczu. Płomień regulujemy tak, by fondue leciutko bąbelkowało. Kostki bagietki i chleba podajemy w koszyczkach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Fondue alpejskie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Fondue alpejskie przepisy:

  • Klasyczna paryska zupa cebulowa
    To ta właśnie zupa, która ratowała zdrowie po nocnych paryskich hulankach, dawała siłę na nowy dzień i nadzieję, że choćby przed nami kolejna szalona noc, to przecież damy radę!
  • Fondue z szampanem
    Luksusowa wariacja na temat alpejskiej specjalności. A odrobina luksusu nigdy nie zaszkodzi.
  • Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)
    Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).
  • Mus z moreli z imbirem
    Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.
  • BrokuÅ‚y smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: