Najprostsza z dyniowych zup.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Francuska zupa z dyni - Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włókna. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do sporego garnka. Dolewamy szklankę wody, garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy aż dynia będzie miękka, czyli 20-30 minut. Ugotowaną dynię miksujemy w malakserze, blenderze lub ręcznym mikserem i przecieramy przez sitko. Do drugiego garnka wlewamy mleko, solimy i dodajemy piure z dyni. Wsypujemy ryż i gotujemy zupę na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki. Dodajemy masło i siekaną natkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Francuska zupa z dyni: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna