W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gazpacho na bogato

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Gazpacho na bogato

Jedna z niezliczonych wersji hiszpańskiej zupy - tym razem z papryką oraz (bliskim naszym chłodnikowym sercom) jajkiem na twardo.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • 1 sÅ‚odka biaÅ‚a cebula
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 1/2 ogórka
  • oliwa z oliwek
  • 2 Å‚yżki octu z sherry
  • 3 kromki tostowego chleba
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 jajko na twardo

Gazpacho na bogato - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy pozostałości po szypułkach. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Ząbki czosnku obieramy. Ogórek obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, cebulę, czosnek i ogórek. Miksujemy na gładkie piure, po czym kilka razy przecieramy przez sito, żeby zupa była jak najgładsza. Wlewamy przecier z powrotem do blendera (malaksera) i miksujemy, powoli dolewając 1/4 szklanki oliwy i ocet z sherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - gazpacho musi być bardzo zimne. Tostowy chleb kroimy w kostkę i smażymy na złoto w 2 łyżkach oliwy. Obie papryki czyścimy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajko na twardo kroimy w kostkę wielkości kostek papryki. Gazpacho podajemy w miseczkach, posypane papryką i jajkiem. Osobno podajemy grzanki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gazpacho na bogato: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gazpacho na bogato przepisy:

  • Gazpacho z bazyliÄ…
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
  • Gazpacho
    Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).
  • Ogórkowe kostki lodu
    Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...
  • ChÅ‚odnik pomidorowo-melonowy
    Niezwykłe gazpacho, bardzo smakowite i pachnące. Na upalny dzień.
  • ChÅ‚odnik "Bloody Mary"
    Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: