W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grecka marynata jogurtowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Grecka marynata jogurtowa

Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki (125 ml) greckiego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka soku pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Grecka marynata jogurtowa - Opis przyrządzania:

Mieszamy razem jogurt, sok z cytryny, sok pomidorowy, paprykę i kmin, dodając sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grecka marynata jogurtowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grecka marynata jogurtowa przepisy:

  • Marynata azjatycka
    Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
  • Marynata cytrynowa
    Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
  • Marynata musztardowo-cytrynowa
    Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Japońska marynata z imbirem
    Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.




Podziel się linkiem:


Komentarze: