W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore i twarde gruszki
  • laska cynamonu
  • 4 Å‚yżki cukru
  • ½ szklanki czerwonego wina

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) - Opis przyrzÄ…dzania:

Gruszki myjemy i cienko obieramy ze skórki, zostawiajÄ…c ogonki. Ustawiamy gruszki pionowo w garnuszku i zalewamy wodÄ… – tyle tylko, żeby woda przykryÅ‚a owoce. Dodajemy cynamon i stawiamy garnek na sporym ogniu. Kiedy woda siÄ™ zagotuje, zmniejszamy ogieÅ„ na malutki, garnek przykrywamy i dusimy gruszki przez godzinÄ™. Po godzinie dolewamy do garnka wino i wsypujemy cukier. Znów przykrywamy i dusimy gruszki przez kolejnÄ… godzinÄ™. Zdejmujemy garnek z ognia i ostrożnie wyjmujemy gruszki. Ustawiamy je na Å‚adnym talerzu. Z pÅ‚ynu od duszenia wyjmujemy cynamon, a garnek stawiamy z powrotem na dużym ogniu. Gotujemy, aż sos zredukuje siÄ™ i bÄ™dzie miaÅ‚ syropowÄ… konsystencjÄ™. Sosem polewamy gruszki i zostawiamy do wystygniÄ™cia. Podajemy do miÄ™sa lub jako deser (z lodami i bitÄ… Å›mietanÄ…).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Holenderskie duszone gruszki (stoofperen): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: