W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore i twarde gruszki
  • laska cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki czerwonego wina

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy i cienko obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Ustawiamy gruszki pionowo w garnuszku i zalewamy wodą – tyle tylko, żeby woda przykryła owoce. Dodajemy cynamon i stawiamy garnek na sporym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na malutki, garnek przykrywamy i dusimy gruszki przez godzinę. Po godzinie dolewamy do garnka wino i wsypujemy cukier. Znów przykrywamy i dusimy gruszki przez kolejną godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia i ostrożnie wyjmujemy gruszki. Ustawiamy je na ładnym talerzu. Z płynu od duszenia wyjmujemy cynamon, a garnek stawiamy z powrotem na dużym ogniu. Gotujemy, aż sos zredukuje się i będzie miał syropową konsystencję. Sosem polewamy gruszki i zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy do mięsa lub jako deser (z lodami i bitą śmietaną).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Holenderskie duszone gruszki (stoofperen): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) przepisy:

  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.




Podziel się linkiem:


Komentarze: