Lekka i bardzo smaczna kombinacja różnych pożywnych składników - jajek, warzyw i ryby. Z kawałkiem ciemnego pieczywa stanowi Lunch Idealny.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka z remuladą i łososiem - Opis przyrządzania:
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na długie cienkie strużki - najlepiej przy pomocy mandoliny lub malaksera z odpowiednią tarczą. Starty seler wrzucamy na minutę do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Starannie osączamy. Do selera dodajemy tyle majonezu, by sałatka zaczęła się sklejać, ale nie tyle, by była majonezową breją. Dodajemy łyżeczkę pełnoziarnistej musztardy - do smaku. Nieobrane, ale umyte jabłka ścieramy na grubej tarce i dodajemy do selera. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka nakłuwamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 7 minut, wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej wody na 3-4 minuty. Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Remuladę rozkładamy na 4 talerze, kładziemy obok połówki jajek i plastry łososia. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka z remuladą i łososiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska