Patrząc na zawartość mojego koszyka ekologicznych warzyw i owoców, na gruszki sezon jest zawsze... Banalną konfiturę ożywią kumkwaty i migdały.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Konfitura z gruszek z kumkwatami - Opis przyrzÄ…dzania:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w grubą kostkę. Kumkwaty myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki (ze skórką). Mieszamy owoce z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę. Przekładamy owoce z cukrem do rondla (najlepiej takiego specjalnego do smażenia konfitur) i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy konfitura się zagotuje, zmniejszamy ogień na średnio mały i smażymy owoce, aż będą przezroczyste - powiedzmy 20 minut. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Gotową konfiturę mieszamy z migdałami i przekładamy do 2 wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy konfitura wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy na nie nalepki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Konfitura z gruszek z kumkwatami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska