W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Konfitury z zielonych fig

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Konfitury z zielonych fig

Konfitury z zielonych fig

Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 słoiczki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg zielonych fig
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 750 g cukru

Konfitury z zielonych fig - Opis przyrządzania:

Figi myjemy, odcinamy ogonki. Wkładamy owoce do garnka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w spokoju na 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą tak długo, aż zupełnie ostygną. Odcedzamy i osuszamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy - a właściwie smażymy, bo tak się mówi o konfiturach - owoce przez mniej więcej 20 minut do 1/2 godziny. Syrop powinien nieco zgęstnieć.
Słoki sterylizujemy, czyli najpierw myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń (lub w zmywarce do naczyń, ustawionej na "cieplejszy" program), osuszamy i przepłukujemy czystym spirytusem.
Wrzącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy konfitura ostygnie, wycieramy słoiki z lepkich zacieków, naklejamy odpowiednie nalepki i ustawiamy w spiżarni.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Konfitury z zielonych fig: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Konfitury z zielonych fig przepisy:

  • Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym
    Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
  • Figi pieczone z miodem
    Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.
  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Marynata z pomarańczy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
  • Elegancka bawarska kapustka
    Tym razem kiszona kapusta z zielonymi winogronami i winem - doskonała do wypieczonej na chrupiąco kaczki, kotlecików cielęcych, a nawet smażonej białej ryby.


Podziel się linkiem:




Komentarze:

Natalia Korcelli, 2011-09-04 19:17:32
Wpisałam! I nawet pamiętałam, żeby zrobić zdjęcie!
Moja ocena: 5