W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami

Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 kotlecików jagnięcych z kostką
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cytryny
  • 80 g obranych migdałów
  • oliwa z oliwek
  • mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • trochę posiekanej natki

Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i - jeśli trzeba - czyścimy ostrym nożem kostki z resztek mięsa i tłuszczu. Wkładamy do płaskiego naczynia.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z dwu cytryn wyciskamy sok, trzecią kroimy w cienkie plasterki.
Sok z cytryny mieszamy z czosnkiem, solimy i (pardon) pieprzymy, po czym polewamy kotleciki. Przykrywamy i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Połowę migdałów mielimy w malakserze na drobno, resztę siekamy nożem. Posiekane migdały wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, często mieszając.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.,br> Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy odcedzone z marynaty kotleciki i rumienimy na dużym ogniu z obu stron. Przekładamy mięso na żaroodporny półmisek, a na patelnię wlewamy wino, dodajemy marynatę, mielone migdały i kmin rzymski. Zagotowujemy i polewamy kotleciki. Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut.
Upieczone mięso przekładamy na ogrzany półmisek, lekko solimy i polewamy sosem od pieczenia. Posypujemy zrumienionymi migdałami i natką, ewentualnie skrapiamy jeszcze oliwą i podajemy, nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami przepisy:

  • Kotleciki jagnięce z winogronami
    Bardzo szybkie, a jednocześnie eleganckie danie z mojego ulubionego mięsa. Doskonałe z piure ziemniaczanym.
  • Zraziki z indyka w sosie szałwiowym
    Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
  • Kurczak z migdałami i niebieskim serem
    Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).
  • Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami
    Szalenie proste, a bardzo smaczne kotleciki (takie w rodzaju hamburgerów) na bezpretensjonalny i błyskawiczny obiad. Mam wielką słabość do takich kotlecików, bo pasuje do nich właściwie każdy jarzynowy dodatek - do tych jabłkowych podałabym albo piure z ziemniaków albo małe kładzione kluseczki, albo - jeszcze lepiej! - kuskus z oliwą i siekanymi świeżymi ziołami. A jeśli chodzi o surówki czy jarzynki, to hulaj dusza, piekła nie ma!
  • Kotleciki rybne z Islandii
    Sztandarowe danie Islandii, popularne jak wyspa długa, szeroka i bezdrzewna. Jak większość dań skandynawskich - proste, bezpretensjonalne i szlachetnie czyste w smaku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: