Ten przepis jest absolutnie mój własny, więc z czystym sercem go polecam! Powstał na zasadzie konieczności, kiedy nie bardzo miałam pomysł na to, jak zamarynować kawałki kurczaka przed smażeniem. I wyszło (przypadkiem) naprawdę bardzo smacznie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki z kury z selerem - Opis przyrzÄ…dzania:
Z pałek kurczaka zdejmujemy skórkę, a potem wyjmujemy kości - rozcinamy mięso pionowo w cieńszym miejscu i wycinamy bardzo ostrym nożem kość (z kości i skóry gotujemy wywar do jakiejś zupki). Z mięsa odcinamy nadmiar tłuszczu i kroimy każdy kawałek na 2 kotleciki. Kładziemy mięso na deseczce, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Mięso solimy i - pardon - pieprzymy i przekładamy do miski.
Seler myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę z połowy owocu i wyciskamy z tejże połowy sok.
Do mięsa dodajemy seler, skórkę i sok z cytryny, zioła prowansalskie i listki tymianku. Dolewamy 2 łyżki oliwy i wszystko starannie mieszamy, najlepiej ręką. Przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Jajko wbijamy na talerz i rozkłócamy widelcem.
Na drugi talerz wsypujemy kilka łyżek tartej bułki (potem dosypiemy więcej).
Każdy kotlecik maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce - z tym, że im więcej marynaty z selerem zostanie na mięsie, tym smaczniej.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wkładamy kotleciki i smażymy na ciemnozłoty kolor po obu stronach.
Podajemy z piure lub frytkami lub smażonymi ziemniaczkami...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotleciki z kury z selerem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |