W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z zielonego groszku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Krem z zielonego groszku

Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 cebulki dymki
  • 2 spore ziemniaki na piure
  • łyżka masła
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • kilka gałązek melisy

Krem z zielonego groszku - Opis przyrządzania:

Dymkę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w rondlu, wrzucamy dymkę i dusimy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wywar i białe wino, mieszamy i garnek przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut od zagotowania. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 5 minut. W tak zwanym międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno. Z melisy obieramy listki, płuczemy je i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski - potrzeba nam mniej więcej łyżkę. Kiedy warzywa w zupie są już miękkie, przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładkie piure - może trzeba będzie zrobić to w kilku turach, w zależności od pojemności blendera. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podgrzewamy krem do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubitą śmietankę i melisę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Krem z zielonego groszku: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krem z zielonego groszku przepisy:

  • Zielona zupa na przednówku Zielona zupa na przednówku
    Na przednówku - to nie znaczy, że zupa jest z pierwszych zielonych listków i trawek... Dla mnie przednówek to nadmiar wszelkich kapustnych, bolesne oczekiwanie na prawdziwe ogórki, rzodkiewki i młode marcheweczki. I tak zielona przednówkowa zupa to delikatny krem z kalafiora i brokułów, podawany z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Zaskakująco smaczna zupa.
  • Zimna zupa ziołowa
    Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Chłodnik z zielonego groszku
    Prawdziwie letnia zupa o pięknym, pastelowym kolorze.
  • Francuska zupa z porów
    Łagodna w smaku, klasyczna francuska zupa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Włoska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.




Podziel się linkiem:


Komentarze: