W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krokieciki ziemniaczane

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Krokieciki ziemniaczane

Klasyczny dodatek do mięsa. Miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz krokiety stworzone są do wybierania z talerza mięsnego sosu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • mąka
  • kilka kromek chleba tostowego
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Krokieciki ziemniaczane - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i odparowujemy chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub starannie rozgniatamy na piure. Dodajemy 2 surowe żółtka i masło. Mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiamy, aż masa całkiem wystygnie.
Z zimnej masy ziemniaczanej toczymy na posypanym mąką stole wałki o średnicy mniej więcej 1,5 cm, po czym tniemy je na kawałki o długości 4 cm.
2 jajka wbijamy na talerz i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy 2-3 łyżki mąki.
Z chleba tostowego ścinamy skórkę. Miękisz wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne okruszki. Wsypujemy je na trzeci talerz.
Nagrzewamy olej do 180 stopni.
Krokiety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na koniec w tartym chlebie. Wkładamy krokiety po kilka do gorącego tłuszczu i smażymy na ciemnozłoty kolor. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego, po czym natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Krokieciki ziemniaczane: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krokieciki ziemniaczane przepisy:

  • Krokieciki z kalafiora
    Bezpretensjonalne małe danko - zgrabne kotleciki z ziemniaków i kalafiora. Podajemy z ulubionym sosem - np. koperkowym - lub na sałacie, w towarzystwie surówki z marchewki i jakiegoś słodko-kwaśnego chutneyu.
  • Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu
    Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
  • Smażony camembert z żurawinami
    Popularny klasyk. Świeża tarta bułka daje bardziej chrupką skorupkę, ale jeśli nie ma czasu, można też użyć suchej.
  • Krokiety serowe
    Znakomity, choć nieco skomplikowany przepis dla tych, co lubią się trochę w kuchni pomęczyć. Krokiety serowe i krokiety krewetkowe to popisowe dania belgijskiej kuchni mieszczańskiej. Nie da się ukryć, że nie jest to potrawa z gatunku dietetycznych, ale za to jaka pyszna!
  • Dyniowe krokieciki
    Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: