W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak duszony z ziołami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak duszony z ziołami

Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • spora szczypta mielonego imbiru
  • cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki octu z cydru
  • 4 łyżki siekanych mieszanych ziół (bazylia; koperek; estragon; natka...)
  • listek laurowy
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Kurczak duszony z ziołami - Opis przyrządzania:

Pałki myjemy, osuszamy i solimy ze wszystkich stron. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i imbirem.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wkładamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron na sporym ogniu. Wlewamy ocet i gotujemy, aż niemal zupełnie wyparuje.
Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, zioła i listek laurowy. Wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy.
Dusimy mięsko przez pół godziny na małym ogniu - powinno być zupełnie miękkie, a sos zredukowany.
Przekładamy pałki na ogrzany półmisek, polewamy sosem i natychmiast podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami. Albo z dużą ilością kremowego piure z ziemniaków...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak duszony z ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak duszony z ziołami przepisy:

  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Stoemp z cykorią
    Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • Kurczak z oliwkami
    Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: