W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Leniwki (najlepsza rzecz na świecie)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Leniwki (najlepsza rzecz na świecie)

Leniwki (najlepsza rzecz na świecie)

Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka miękkiego masła
  • 250 g półtłustego białego mielonego sera
  • jajko
  • szklanka mąki
  • masło lub tarta bułeczka z masłem (patrz przepis)
  • cukier do podania

Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Masło ucieramy w misce na puch. Dodajemy biały ser (jeśli nie był mielony, trzeba go zmielić w maszynce do mięsa lub starannie rozgnieść widelcem) i ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy. Do masy twarogowej dosypujemy pół szklanki mąki i sporą szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto - w czasie zagniatania dosypujemy więcej mąki, ciasto nie powinno kleić się do rąk; prawdopodobnie nie zużyjemy całej szklanki, ale to zależy od twarogu... Z ciasta toczymy dość grube wałeczki (podsypując resztą mąki), po czym każdy lekko spłaszczamy, nagniatając odwrotną stroną widelca - dzięki temu leniwki będą miały wzorek w paski. Każdy wałeczek kroimy skośnie ostrym nożem na kawałki o szerokości około 2 cm - w ten sposób otrzymujemy romboidalne kluseczki w paski. Wrzucamy leniwki do wrzącej wody (połowę na raz, powinny mieć sporo miejsca) i gotujemy 2 minuty. Wyławiamy leniwki łyżką cedzakową i kładziemy na nich kawałek masła lub też polewamy tartą bułeczką z masłem. Podajemy z cukrem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Leniwki (najlepsza rzecz na świecie): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) przepisy:

  • Les Gougères Les Gougères
    Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
  • Orzechowe ciasteczka z Kanady
    Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
  • Gruszki w kremie z mascarpone
    Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.
  • Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu
    Małe serowe ciasteczka z orzechami są doskonałą pogryzką do drinków. Mogą też stanowić podstawę małych kanapeczek koktajlowych.
  • Sernik pani Lalki (szarpany)
    Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.




Podziel się linkiem:


Komentarze: