No to jest naprawdę bardzo pyszna pasta, mocno wytrawna, zdecydowana w smaku. Gdybyż tylko Dzieci chciały jadać anchois (bo rukolę bardzo lubią), to robiłabym ten makaron przynajmniej raz w tygodniu!
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Linguine z anchois i rukolÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" linguine i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
RukolÄ™ myjemy i starannie osÄ…czamy z wody.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z puszki z anchois. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy czosnek i odcedzone anchois i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż czosnek zacznie się leciutko złocić, a anchois rozpuszczać w sosie.
Teraz odcedzamy makaron, ale odlewamy wcześniej szklankę wody z gotowania.
Makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy rukolę i tyle makaronowej wody, żeby powstał sos o zadowalającej nas konsystencji. Mieszamy, aż wszystko dobrze się wymiesza, ewentualnie dosalamy do smaku. Wkręcamy sporo pieprzu z młynka i dodajemy szczodrą szczyptę roztartej suszonej papryki.
Jeszcze raz mieszamy i podajemy w ogrzanych głębokich talerzach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Linguine z anchois i rukolą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna