Szybka i bezproblemowa przystawka typu "ceviche", ale tym razem z jogurtem. Świeże i ożywcze.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Łosoś z jogurtem na przystawkę - Opis przyrządzania:
Łososia szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem kroimy rybę w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Szorujemy limetki w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę (samą zieloną część) na drobnej tarce. Sok wyciskamy.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Szczypiorek myjemy i osuszamy, po czym też drobno siekamy.
Mieszamy razem łososia, skórkę i sok z limetek, cebulę, połowę szczypiorku, jogurt i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przekładamy łososia do małych miseczek lub szklaneczek i posypujemy resztą szczypiorku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś z jogurtem na przystawkę: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska