W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lotta w sosie imbirowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Lotta w sosie imbirowym

Biała ryba w sosie pomidorowym z dużą ilością imbiru, kurkumą, kolendrą - pyszne, zwłaszcza z ryżem basmati.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg lotty
  • 2 cebule
  • kawałek świeżego imbiru (około 100 g)
  • 1 kg pomidorów
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 płaskie łyżki kurkumy
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 50 g pastisu

Lotta w sosie imbirowym - Opis przyrządzania:

Lottę obieramy z błon, płuczemy i osuszamy. Kroimy na 6 porcji, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie paseczki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Kurkumę rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody na papkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy też imbir i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy, po czym dodajemy kawałki pomidorów. Dusimy na średnio małym ogniu przez 15 minut. Zmniejszamy ogień na malutki, wlewamy mleko. Mieszamy i wkładamy lottę. Dusimy przez 15 minut, co jakiś czas kawałki ryby obracając w sosie. Kolendrę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kiedy danie jest gotowe, wlewamy pastis i dodajemy kolendrę. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, polewamy sosem i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Lotta w sosie imbirowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lotta w sosie imbirowym przepisy:

  • Krewetki z pomidorami w curry
    Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Słodko-kwaśne chińskie klopsiki
    Trzeba chwilę postać w kuchni, żeby zrobić te znakomite kulki z kurczaka z warzywami i owocami w słodko-kwaśnym sosie, ale czasem warto. Naprawdę.
  • Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze
    Moje ulubione mięso w dobrze przyprawionym pomidorowym sosie. Podajemy z ryżem basmati lub błyskawicznym kuskusem - do jednego i drugiego możemy dodać garść siekanych, podpieczonych na złoto migdałów...
  • Lotta w parmezanie
    Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.




Podziel się linkiem:


Komentarze: