W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata do żeberek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Marynata do żeberek

Marynata do żeberek

Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na kilogram żeberek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Marynata do żeberek - Opis przyrządzania:

Pastę pomidorową, sos hoisin i sos chilli ucieramy na gładki sos.
Dodajemy 3 łyżki miodu i 3 łyżki soku z cytryny. Mieszamy i sprawdzamy smak - może trochę miodu więcej, a może cytryny?
Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. PS. Jeśli chodzi o samo pieczenie żeberek, to najpierw wkładamy je (ułożone na blaszce) do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na jakieś półtorej godziny. Kiedy będą już miękkie, wyjmujemy, solimy i dopiekamy na grillu węglowym, co jakiś czas smarując resztą marynaty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata do żeberek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marynata do żeberek przepisy:

  • Marynata musztardowo-cytrynowa
    Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Gravad lax po niby-tajsku
    Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...
  • Marynata cytrynowa
    Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
  • Żeberka po chińsku
    Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: