W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata z czerwonego wina

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Marynata z czerwonego wina

Marynata do wołowiny, jagnięciny lub królika. Przypominam, że im wino lepsze, tym lepszy smak zamarynowanego w nim mięsa...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka siekanego tymianku
  • gałązka rozmarynu

Marynata z czerwonego wina - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptą soli. Mieszamy razem czosnek, wino, ocet, oliwę, tymianek i posiekane igły rozmarynu. Marynatą polewamy mięso (wołowinę, jagnięcinę lub królika) i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Nie trzymamy mięsa w marynacie dłużej niż 8 godzin, bo nie będzie tak smaczne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata z czerwonego wina: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marynata z czerwonego wina przepisy:

  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Marynata cytrynowa
    Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
  • Królik duszony w czerwonym winie
    Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.
  • Escabeche z barweny
    Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.
  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.




Podziel się linkiem:


Komentarze: