W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynowane kapary

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marynowane kapary

Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki miałkiego brązowego cukru
  • 170 g kaparów odcedzonych z zalewy
  • 80 ml (mniej więcej 1/3 szklanki) octu balsamico

Marynowane kapary - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie przezroczysta (jakieś 15 minut).
Dodajemy czosnek, smażymy chwilkę, po czym zwiększamy ogień i smażymy, aż cebula z czosnkiem zaczną się rumienić.
Teraz dodajemy cukier i smażymy, aż się rozpuści, a cebula skarmelizuje, czyli kolejne 10-15 minut.
Do cebuli wrzucamy kapary i wlewamy ocet. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos się zredukuje i zęstnieje.
W tym czasie sterylizujemy słoik i pokrywkę.
Gorące kapary wraz z sosem wlewamy do słoika, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy wystygną, słoik odwracamy i naklejamy naklejkę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynowane kapary: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: