W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynowany łosoś w sosie limetkowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Marynowany łosoś w sosie limetkowym

Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g bardzo świeżego filetu z łososia ze skórą (od ogona)
  • plasterek świeżego imbiru o grubości 1 cm
  • 2 limetki
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • łyżeczka ziaren różowego pieprzu z zalewy
  • listki kolendry do ozdoby

Marynowany łosoś w sosie limetkowym - Opis przyrządzania:

Łososia myjemy szybko w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Kładziemy filet na deseczce, skórą do dołu, i bardzo ostrym nożem ścinamy jak najcieńsze i jak największe plastry ryby - zaczynamy od węższego końca, nóż trzymamy pod kątem 45 stopni i ogólnie trochę się staramy...
Plastry ryby układamy estetycznie na półmisku, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki (skórę, rzecz jasna, wyrzucamy) na 2-3 godziny, do momentu podania.
Imbir obieramy i bardzo drobno siekamy.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko samą ciemnozieloną warstwę) i wyciskamy sok, drugą limetkę kroimy w ćwiartki.
Do słoika wlewamy olej, dodajemy imbir, skórkę i sok z limetki. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru i trochę białego pieprzu. Słoik dokładnie zakręcamy i wstrząsamy nim energicznie przez kilkanaście sekund, aż powstanie wewnątrz jednolity sos.
Tuż przed podaniem dodajemy do sosu odcedzony z zalewy pieprz i jeszcze raz dobrze wstrząsamy. Polewamy sosem plastry łososia i odstawiamy na 5-10 minut.
Ozdabiamy listkami kolendry i natychmiast podajemy, z ćwiartkami limetki do wyciskania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Marynowany łosoś w sosie limetkowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Marynowany łosoś w sosie limetkowym przepisy:

  • Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza
    Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.
  • Jeszcze jedno ceviche, wytrawne
    Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.
  • Ceviche w dwu kolorach
    Elegancka, czysta w formie i treści przystawka z niemal surowej ryby.
  • Sałatka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Gravad lax po niby-tajsku
    Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...


Podziel się linkiem:




Komentarze: