Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło szalotkowe nr 2 - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy szalotki i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, rozłożone na czystej ściereczce.. Masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Trybulę (lub koperek) myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Dodajemy do masła. Dodajemy także wystudzone szalotki i starannie mieszamy. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o grubości półtora cm.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło szalotkowe nr 2: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |